Snöskor och sagoskatter

Sommar i Apladalen

Sätt på dig ett par snöskor och trampa ut i myrmarker där det annars är omöjligt att ta sig fram eller fynda svensk design av världsklass.

Stoppa ditt vuxna förnuft i fickan för en stund och ge dig ut på en fantasifull resa bland trollberg, offerkällor, drakskatter och borgruiner. I Småland finns massor att upptäcka. Här har vi samlat några av våra egna och våra gästers favoriter.

Ännu fler tips hittar du på www.visitsmaland.se alternativt www.visitvarnamo.se

Sagomuséet i Ljungby

Sagomuseet i Ljungby levandegör den muntliga berättartraditionen i vårt land. Här kan du besöka trollberg, offerkällor, borgruiner, drakskatter, trollträd och herrgårdar med spöken! Ett roligt och spännande museum för hela familjen. Upptäck museet själv eller följ med en berättare runt i museet och lyssna på spännande berättelser.
Läs mer >

Ljungbergsmuséet

Ljungbergsmuséet i Ljungby visar en stor del av Sven Ljungbergs och Ann-Margret Dahlquist-Ljungbergs teckningar, målningar, grafik och böcker. Varje år produceras en eller flera större utställningar i samarbete med andra konstmuséer.
Läs mer >

Vandalorum

Är ett internationellt konst- och designcentrum med ett nationellt uppdrag och stark regional förankring. Vandalorum har en total utställningsyta på 3000 kvadratmeter och erbjuder utställningar av formgivning och konst som byts ut kontinuerligt under året. Passa på! Även Smålands Konstarkiv har sin verksamhet förlagd i Vandalorum. Vandalorum har öppet alla dagar mellan 11-17.
Läs mer >

Bruno Mathsson center

I Värnamo kan du besöka Bruno Mathsson center. Bruno Mathsson (1907-1988) hör till de främsta bland 1900-talets svenska formgivare. I Sverige är han mest känd som skaparen av en mängd klassiska möbler men han var även verksam som framgångsrik arkitekt. Ta del av hans avskalat eleganta och tidlöst moderna möbelformgivning.
Läs mer >

Källemo möbler

”En möbel ska tåla ögats slitage!” Hos Källemo Möbler på Växjövägen 30 i Värnamo kan du inspireras av klassisk möbelformgivning. Öppet vardagar kl. 09.00-16.00, med lunchstängt 12.00-13.00. Guidning bokas via Värnamo Turism.
Läs mer >

Sjön Bolmen

Sjön Bolmen är Sveriges 10:e största sjö med Bolmsö och cirka 365 andra öar. Här kan du hyra båt, fiska eller njuta av både
 cykel- och vandringsleder runt sjön.
Läs mer >

Apladalens Hembygdspark

Apladalen, belägen mitt i Värnamo, är en levande hembygdspark med bevarade äldre byggnader och smådjursladugård, en rofylld oas inbäddad i lummig grönska. Här finns promenadslingor som ringlar fram under grönskan invid Lagaån.
Läs mer >

Store Mosse Nationalpark

Ge dig ut och vandra i Sveriges största myrområde söder om Lappland. Här finns flera nordliga växtarter och några av norrlandsmyrarnas fåglar. Vill du kan du pröva att gå med snöskor i mossen (förbokas) vilket gör att du tar dig fram där du normalt sett inte kan gå. Från Värnamo kör man väg 151 mot Gnosjö för att komma till Store Mosse. Bra gratiskarta finns att hämta på turistbyrån.
Läs mer >

Glasriket

I hjärtat av Småland ligger Glasriket. Här utför glasblåsarna sitt unika hantverk på samma sätt som man gjort under flera hundra års tid här i trakten. Idag finns ett femtontal småländska glashyttor som är öppna året runt. Gör ett besök i någon av alla hyttor och se hur glasblåsarna formar den glödande glasmassan till vackra kristallglas och färsprakande konsthantverk.
Design, kvalitet och hantverk har gett svenskt glas världsrykte. De senaste kollektionerna exponeras på utställningar vid många av glasbruken. Missa inte nyrenoverade Smålands museum i Växjö som har den största glassamlingen i norra Europa.
Läs mer >

Möbelriket

Norra Europas mest intressanta områden av företag inom design och formgivning ligger i Lammhultstrakten. I Möbelriket Lammhult finner du designmöbler på 13.000 kvm utställningsyta i butiker som Svenssons, Norrgavel och Nilssons. Här ligger också det internationellt kända designföretaget Lammhults Möbler. I Värnamo hittar du även Källemo och Bruno Mathsson center.
Läs mer >