Herrgårdslivet

Nu är det exakt tre veckor sedan jag och min fru Eva tog över Toftaholm Herrgård 2 mil söder om Värnamo i Småland. Hur vågar ni? Oj vad spännande! Vilken utmaning! Det har jag också drömt om, var några av alla kommentarer vi fick på Facebook när vi berättade om vårt övertagande. 

Verksamheten här på Toftaholm är allt från dagkonferenser och spontanluncher till romantisk weekend med femrätters middagar.  Vår Tesla Super Charger går också varm. Säsongen är från 7 januari t o m 31 december, sju dagar i veckan, 24 timmar om dygnet. Bara det en riktig utmaning. Vi fick även några frågor om vi vet vad vi gett oss in på. Det vet vi inte……….helt ☺ men vi var väl förberedda efter att ha varit på ett stort antal visningar av andra Herrgårdar och dessutom lagt bud på några av dessa innan vi ”hittade” Toftaholm Herrgård. Vi har tagit över verksamheten helt med alla positiva och eventuellt negativa överraskningar.  Det två mest positiva överraskningarna har varit hur otroligt väl verksamheten fungerar tack vare mycket proffsiga medarbetare. Och dessutom det varma mottagandet vi fått av alla trevliga gäster, både de som är anläggningens trogna gäster och de som är nyfikna på oss som nya ägare och vill prata om allt. Vi hade dessutom turen, med bra hjälp från förra ägarna, när det gäller en ny chefskock som vi anställde exakt en vecka efter att vi tog över verksamheten.

Det som förvånat oss mest, nyss utflyttade från Stockholm, är att vi genast blivit kända i området både i butiker, på bensinstationen och t o m på IKEA i Älmhult. Det verkar vara lätt att bli Världsberömd i denna del av Småland.

Några negativa överraskningar då, undrar ni. Ja självklart har det dykt upp saker som vi kanske inte hade räknat med men vi var väl förberedda och medvetna om att det skulle krävas en del investeringar i att fräscha upp vissa delar av denna stora Herrgård. Fasaderna har nu tvättats, murkna plankor i räcken och staket har bytts och inom några veckor kommer vi att bättringsmåla delar av fasaden och trappräcken mm. Dessutom ramar vi in vår uteplats med ett snyggt staket så att det skall kännas mer som en riktig uteservering. Och mer kommer vilket jag berättar om i nästa blogginlägg.

Vi har bott i flera av rummen innan vår privata villa 50 meter från Herrgården blev beboelig. Imorgon kommer alla möbler med flyttbilen och nästa steg är att byta ut köket och fräscha upp golven så att trivselfaktorn ökar.  Att vår privata villa ligger med sjötomt och egen brygga gör att varje gång vi tittar ut genom något av alla fönster i söder och väster så njuter vi ofantligt av den vackra utsikten över sjön Vidöstern.

Idag annonserar vi i Värnamo Nyheter och imorgon i tidningen Smålänningen. Vi vill attrahera nya gäster från närområdet. Alla känner väl till varumärket Toftaholm Herrgård men det är långt ifrån alla som varit här på ett besök. Några var här när farmor fylld 75 år, någon hittade hit en gång på julbord men allt för många känner bara till varumärket och inte Herrgården. Det vill vi ändra på nu.

Ikväll är det Näringslivsgala på Scandic i Värnamo. Vi kommer självklart att vara där för att marknadsföra denna underbara Herrgård. Nu skall vi tillsammans med hela personalen städa bort hösten och vintern ur rabatter och sedan är det dags att plocka fram utemöblerna trots att det haglade igår kväll.

Herrgårdshälsningar från Pelle Hjortblad/Stolt Herrgårdsägare tillsammans med min fru.