Policy specialkost
Det finns fyra anledningar till att vi på Toftaholm Herrgård har en utvecklad och tydlig specialkostpolicy.
1. Vi vill kunna ge alla gäster en härlig matupplevelse med hög matkvalité - oavsett om man har behov av specialkost eller ej
2. Vi vill undvika att någon far illa genom att det serveras mat som gästen inte tål
3. Hållbarhet. Vi vill genom ett strukturerat arbete minska matsvinnet - som kan vara en ökad riskfaktor vid specialkost
4. Vi vill ha hög service och erbjuda gästerna möjlighet att välja vad man helst önskar - men önskemål utöver en viss grundnivå kommer med ett pris
Definition av specialkost:
All mat som ändrats/justerats i förhållande till den mat som serveras.
1. VID BOKNING
Information om eventuella allergier lämnas i god tid innan ankomst. I korthet kan man säga att vi gärna säger JA till allt - men att specialkostönskemål utöver grundnivå kostar extra.
Som gäst/kund väljer ni vilken nivå på service rörande specialkost som ni önskar för er konferens eller gruppbokning.
SPECIALKOST GRUNDNIVÅ - INGÅR
• 100% växtbaserat (i folkmun veganskt)
• Lakto-, ovo-vegetarisk (i folkmun vegetariskt)
• Medicinsk specialkost (födoämnesallergi) så som gluten, mjölk, m fl (totalt 14 allergener)
• Kulturell specialkost (matval utifrån religion/kultur) tex fläsk
• Gravidkost
SPECIALKOST EXTRA
Följande specialkoster debiteras med +25% av menypriset
• Allergier utöver 14 allergener (om det krävs)
• Personliga preferenser och livsstilsdieter (tex LCHF, GI, Keto)
• Komplicerade allergier som lök och multiallergier
Medicinsk och kulturell kost (ej fisk och kött) ersätts normalt med vegansk kost.
Tyvärr har vi ingen möjlighet att anpassa oss efter luftburen allergi.
2. 14 DAGAR INNAN VISTELSEN
Senast 14 dagar innan vistelsen behöver vi skriftligen få in specialkostlistor från gästerna.
Vårt mål är alltid att vara flexibla och serviceinriktade - men vid sent anmäld specialkost eller sena ändringar har Toftaholm Herrgård rätten att debitera extra baserat på ökade kostnader.
Om vår trerättersmiddag serveras så tar Toftaholm Herrgård hänsyn till tidigare anmälda specialkoster vid framtagande av meny. Naturligtvis i kombination med önskemål från värden/bokaren.
3. UNDER VISTELSEN
När gästerna har satt sig kollar vi alltid om någon har specialkost vid bordet.
4. EFTER VISTELSEN
I samband med faktura så redogörs för debitering kring specialkosthantering. De kostnader som kan förekomma/tillkomma är:
• Specialkostkostnader utöver grundnivå, +25 %
• Sent inkommen specialkost eller sena ändringar, +100%
• Avvikelser från förbeställd specialkost (alltså överbliven specialmat pga att de som beställt specialkost ätit vanligt istället), +100%
14 ALLERGENER (enligt EU-standard)
• GLUTEN | • SELLERI |
• KRÄFTDJUR | • SENAP |
• ÄGG | • SESAM |
• FISK | • LUPIN |
• MJÖLK | • SOYA |
• JORDNÖTTER | • BLÖTDJUR (snäckor, musslor och bläckfisk) |
• NÖTTER (mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt) | • SVAVELDIOXID & SULFIT (i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter) |