Historien började här för över 600 år sedan 

Historien började år 1389 då Jöns Skötta köpte Toftaholm. Jöns blev adlad och fick namnet Stenbock. Ganska omgående påbörjades byggnationen av Borgen på Stenhusholmen också kallad Körsbärsholmen. Borgen stod klar år 1460 och byggnaden var i två våningar. Det som finns kvar idag är ruinen efter den delen av Borgen som användes som skydd.

På 1500-talet ägdes Toftaholm av Gustav Olsson Stenbock. Han var svåger med vår kung Gustav Vasa. När Gustav Vasas andra hustru, Margareta Leijonhufvud, syster till Gustav Olsson Stenbock dog kom Gustav Vasa hit till sin svåger och fann då den blott 16 år gamla Katarina Stenbock. Gustav Vasa fattade tycke för den unga damen och de gifte sig i Vadstena Slott år 1554.

På 1700-talet tjänade här en junker Mats. Han var olyckligt kär i grevens dotter. Greven arrangerade dock ett giftermål för sin dotter med sonen till en adelsman. Det blev ett stort bröllop och på kvällen försvann Mats. Han hittades en vecka senare i ett av Herrgårdens gästrum där han hängt sig. Bara några hundra meter från Herrgården finns Mats grav vid ”Mats-stenen”. Mats är ett snällt spöke och ibland dyker han upp bakom främst kvinnor och lägger sin hand på kvinnans axel.

Södra flygeln är den äldsta och kallas ”Katarina Stenbocks flygel”. Den är troligen från mitten på 1700-talet. Norra flygeln kallas ”Gustav Adolfs flygel” som fått sitt namn efter att Kung Gustav Adolf övernattat här med sina mannar när han skulle ner och slåss med danskarna.

Huvudbyggnaden förstördes i en stor brand i mitten av 1800-talet. Nuvarande huvudbyggnad uppfördes 1871. Den äldst bevarade byggnaden på Toftaholm är det gamla Värdshuset Den Gyllene Abborren som är från år 1640. I Abborren ordnar vi ibland fester och miljön är unik med sina stora öppna spisar och gamla trägolv och källarvalv. Vi berättar gärna mer om historien och visar också gärna det gamla Värdshuset om vi har tid och möjlighet (ej högsäsong).

 

Fynd av vikingasvärd

Sommaren 2018 befanns sig Saga (8 år) och hennes pappa Andy Vanecek vid sin båt i sjön Vidöstern i Tånnö, ca 10 km från herrgården då Saga gjorde en otrolig upptäckt. I vattnet hittade Saga ett svärd. Det visade sig vara ett fynd. Först trodde Jönköpings Läns Museum att svärdet var tusen år gammalt, men senare kom man via en analys fram till att det troligen var ännu äldre. Nu tror man att det kan dateras till tiden före vikingatiden, 500-600-tal och fyndet har väckt stort intresse från forskare och arkeologer. Sagas upptäckt har blivit uppmärksammad i Sverige, men även utomlands.